Ana içeriğe atla

GÜNEŞ SİSTEMİMİZDE KAÇ GEZEGEN VARDIR?


Güneş sistemimizde sekiz gezegen var: Merkür, Venüs, Dünya, Mars Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün.

Evrendeki galaksilerin sayısı insanlar tarafından büyük ölçüde bilinmemektedir. Aslında, bilim adamları sonsuz sayıda galaksinin olabileceğini söylüyorlar. Gökadamız Samanyolu'nun çoğu yıldız yörüngede 100 milyar gezegene ev sahipliği yaptığı tahmin edilmektedir. Yakın geçmişte, gökbilimciler galaksimizde bazıları Dünya benzeri özellikler sergileyen yüzlerce gezegen keşfettiler. Güneş sistemimiz güneş, sekiz gezegen ve aylarından ve birkaç küçük güneş sistemi gövdesinden oluşur. 

Önceden, Pluto Güneş Sisteminde dokuzuncu gezegen olarak kabul edildi. Bununla birlikte, 2006'da Pluto, gezegenin ne olduğuna dair daha somut ve kesin tanımlardan dolayı “cüce gezegenin” statüsüne indirgendi. Bir gezegen olmak için, bir nesne yalnızca Güneş'in yörüngesinde değil, aynı zamanda yerçekimi tarafından oluşturulan yuvarlak bir şekle sahip olacak kadar kütleye sahip olmalıdır. Potansiyel bir gezegen aynı zamanda “mahallesinde” en önemli nesne olmalıdır.




1. Venüs

Venüs güneş sisteminin ikinci gezegenidir. Aynı zamanda güneş sisteminde yer alan en sıcak gezegendir. Güneş’e Merkür’den daha uzak olmasına rağmen Venüs gezegeninin kalın ve sera gazlarından oluşan bir atmosferi bulunuyor. Bu da onu büyük bir ateş topuna veya başka bir betimleme yapacak olursak cehenneme çeviriyor.
Venüs her haliyle ilginç bir gezegendir. Kendi ekseni etrafında en geç dönen gezegendir. Venüs güneş etrafındaki tam bir turunu 224.7 dünya gününde tamamlar. Diğer yandan kendi ekseni etrafındaki bir tur dönüşü 243 güne tekabül eder. Bu durum Venüs gezegenindeki bir günün, bir yıldan daha uzun olduğu anlamına geliyor.

2. Merkür

Merkür güneşe en yakın gezegendir. Aynı zamanda güneş sistemimizdeki en küçük gezegendir. Güneş etrafındaki tam bir turunu 88 günde tamamlıyor. Eğer Merkür’de yaşamış olsaydık bir yılımız 88 gün sürmüş olurdu. Fakat şu an orada olsaydık muhtemelen yaşayamazdık. Güneş’e çok yakın olan Merkür, maruz kaldığı güneş rüzgarları ve sıcaklık nedeniyle var olan atmosferini yitirmiş, ölü bir gezegendir.
Gündüzleri yüzey ısısı 427 santigrat derecelere kadar çıkabilir. Bir atmosferi olmadığı için geceleri ani sıcaklık değişimleri yaşanır. Çünkü ısıyı içinde muhafaza edecek herhangi bir su oluşumu veya sera gazları bulunmaz. Merkür gezegeninde gece sıcaklıklar -173 santigrat derecelere kadar düşebilir.

3. Dünya

Dünya güneş sisteminde yaşamı barındıran tek gezegendir. Eğer Dünya hakkında bilidiğimiz klasik bilgileri sayacak olursak; Dünya güneşe uzaklık bakımından 3. sıradadır. Ayrıca dünya, güneş etrafındaki tam bir turunu 365 günde tamamlar. Kendi etrafında tam bir tur dönüşü de 24 saatte tamamlar.
Yapılan araştırmalar sayesinde Dünya’nın 4.5 milyar yıl önce oluşmaya başladığını, su kütlelerini bu gezegene meteorların getirdiğini biliyoruz. Dünyanın yaklaşık %71’i sularla, %29’u kara parçalarıyla kaplıdır. Dünya’nın eşsiz nitelikte olan bir atmosferi bulunur. Canlılığı var eden, koruyan ve gelişmesini sağlayan o dur.

4. Mars

”Kızıl gezegen” olarak adlandırdığımız Mars, güneşe uzaklığıyla dördüncü sırada bulunur. İnsanlığın Mars’a karşı her zaman bir hayranlığı olmuştur. Yakın gelecek gösteriyor ki bir gün oraya gerçekten koloni kuracağız.
Mars, dünyanın yarısı büyüklüğünde bir gezegendir. Yüzeyi tıpkı dünya gibi oldukça sağlamdır ancak orada başka bir sorun bulunuyor, Mars’ın atmosferi çok zayıf. Bir zamanlar var olan suyu, düşük kütlesi ve ince atmosferi nedeniyle güneş rüzgarlarının kurbanı olmuştur. Bilim insanları, Mars tıpkı bir dünya gibi suyla kaplıyken, canlıların orada yaşayıp yaşamadığını araştırıyor.

5. Satürn

Satürn güneş sisteminin en güzel gezegeni olarak kabul edilir ve güneş sisteminin en büyük ikinci gezegenidir. Satürn tıpkı Jüpiter gibi bir gaz devidir. Atmosferinin çoğunluğunu hidrojen ve helyum elementleri oluşturur. Onu eşsiz kılan özelliği de halkalarıdır. Halkaları kaya ve toz bulutlarından oluşur.
Satürn güneş sisteminin altıncı gezegenidir ve yaklaşık 153 Ay’ı veya doğal uydusu bulunur. Bu uydulardan 53 tanesine günümüzde isim verilmiştir.

6. Jüpiter

Jüpiter, güneş sisteminde 5. sırada yer alır ve güneş sisteminin en büyük gezegenidir. Tüm gezegenlerin toplam kütlesinden 2.5 kat daha fazladır. Jüpiter’in içine 1300 dünya rahatlıkla sığabilir. Jüpiter büyük bir gaz devidir. Araştırmacılar Jüpiter yüzeyinde ayak basacak bir kara parçası olmayabileceğini söylüyor. Yalnız tek gaz devi Jüpiter değildir; Satürn, Uranüs ve Neptün’de birer gaz devidir.
Fotoğraflarda çok gösterilmez ancak Jüpiter gezegeninin görülmeyecek kadar ince olan 3 halkası vardır ve Jüpiter’de hiç bitmek bilmeyen rüzgarlar bulunur. Jüpiter güneş etrafındaki tam bir turunu 12 yılda tamamlar.

7. Uranüs

Uranüs güneş sisteminin en büyük üçüncü gezegenidir. Yüzeyi donmuş bileşenlerden oluşur bu yüzden ama gaz devi demek yerine buz devi denilerek nitelendirilir. Bu derece soğuk olması güneşe olan uzaklığından kaynaklıdır. Bununla birlikte güneşe en uzak olan gezegen o olmasa da güneş sisteminde yer alan en soğuk gezegendir.

8. Neptün

Neptün güneşe en uzak olan gezegendir. 1846 yılında keşfedildiğinden bu yana güneş etrafında tam bir turunu 2011 yılında tamamladı. Neptün’ün tam 14 uydusu bulunur, bunlardan en büyük olan Triton’dur. Neptün ayrıca öfkeli rüzgarlarıyla bilinir ve güneş sisteminde en rüzgar olayı gerçekleşen gezegendir. NASA yaptığı keşiflerde, Neptün’de akan nehirleri ve metan gölleri olduğunu keşfetmiştir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MEHMET AKİF ERSOY BİYOGRAFİ

İstiklal Marşının şairi, Türk şair Mehmet Akif Ersoy... Mehmet Akif Ersoy kimdir? İşte Mehmet Akif Ersoy'un biyografisi... Mehmet Âkif Ersoy  20 Aralık 1873'te  İstanbul'un Fatih ilçesi Sarıgüzel mahallesinde  Buhara'dan Anadolu'ya geçmiş bir ailenin kızı olan Emine Şerif Hanım'ın ve Kosova doğumlu, Fatih Camii medrese hocalarından olan Mehmet Tahir Efendi'nin oğlu olarak doğdu.  İlkokul yıllarında babasından  Arapça  öğrenmeye başladı. Dil derslerine büyük ilgi duyan Mehmet Akif Ersoy Rüştiye'deki eğitimi boyunca  Türkçe, Arapça, Farsça ve Fransızca  derslerinde hep birinci oldu. Rüştiyeyi  bitirdikten sonra 1885'te dönemin gözde okullarından  Mülkiye İdadisi'ne  kaydoldu. 1888'de okulun yüksek kısmına devam etmekte iken babasını kaybetti. Ertesi yıl büyük Fatih yangınında evlerinin yanması aileyi yoksulluğa düşürdü. Babasının öğrencisi Mustafa Sıtkı aynı arsa üzerine küçük bir ev yaparak aileyi bu eve yerleştirdi. M

STEPHEN HAWKİNG KİMDİR?

Stephen Hawking, motor nöron hastalığını (ALS Amyotrofik Lateral Skleroz) yenip çağının en saygın ve başarılı bilim insanlarından oldu. Güçlü ve renkli espri anlayışıyla bir bilim elçisiydi ve çalışmalarına halkın rahat erişebilmesi için uğraştı. Zamanın Kısa Tarihi: Büyük Patlamadan Karadeliklere adlı kitabı en çok satanlar listesine girdi ama kaç kişinin kitabı sonuna kadar okuyabildiği ise belirsiz. Çok sayıda televizyon programına katılan Hawking, sentezlenen sesinin de birçok kayıtta kullanılmasına izin verdi. Stephen William Hawking, 8 Ocak 1942'de Oxford'da doğdu. Biyolog olan babası, annesiyle birlikte Almanya'da bombardımanlardan kaçıp Londra'ya taşınmıştı. Oxford Üniversitesi'ni birincilikle bitirip Cambridge Üniversitesi'nde kozmoloji (evren bilimi) doktorası yaptı. Gençliğinde at biniyor, kürek sporuyla ilgileniyordu. Ama Cambridge'teyken motor nöron hastalığı teşhisi kondu ve vücudunun işlevini neredeyse tamamen yitirdi. 2 yıl ö

STEPHEN HAWKİNG'İN GELECEĞE DAĞİR UYARILARI!!!

Hawking sıklıkla kendi araştırma alanından çıkarak, önümüzdeki dönemlerde insanlığı bekleyen zorluklar ve varoluşsal tehditlere de dikkat çekti. Bu konulardaki açıklamaları basının manşetlerinde yer alırken bazen de tartışma yarattı. İşte onlardan bazıları... Başka gezegenlere yerleşmek Stephen Hawking tüm yumurtaları aynı sepete koymayı doğru bulmayan bir kişi. Bu örnekteki sepet ise Dünya oluyor. Hawking on yıllardır insanlığın diğer gezegenlere kalıcı olarak yerleşmek için harekete geçmesi gerektiğini söylüyordu. Bu açıklamaları sıklıkla manşetlerde yer aldı. Hawking'e göre insanlığı Dünya'dan silecek olaylardan kaçmak mümkün değil. Bu olaylar arasında göktaşı çarpması gibi kozmik olayların yanı sıra yapay zeka, iklim değişikliği, genetiği değiştirilmiş virüsler veya nükleer savaş gibi olaylar da olabilir. 2016'da BBC'ye konuşan Hawking, "Dünyada bir yıl içinde bir felaketin gerçekleşme ihtimali çok düşüktür. Ama bu ihtimal geniş bir zaman dil